Vad kan relabel göra för ditt livsmedelsföretag?


Jag som grundade och driver relabel heter Anna Djerf, och har sedan 2012 arbetat med regelfrågor inom livsmedel och haft märkning som mitt huvudområde. Mitt intresse för mat är givetvis en av de största anledningarna till att jag arbetar med det jag gör. Dessutom tycker jag att regelfrågor är väldigt intressant och roligt, och jag kan därför många gånger se möjligheter istället för hinder när jag och mina kunder stöter på utmaningar. Jag bor i Duved, i vackra Åre kommun (bilden högst upp är tagen från Åreskutan), men har kunder över hela Sverige.

Från början är jag utbildad nutritionist och har en bachelor i nutrition från Stockholms Universitet, tack vare den utbildningen förstår jag de flesta livsmedel och livsmedelsprocesser ner på detaljnivå. Det ger en stabil grund att stå på när det gäller märkning och regelfrågor, eftersom lagarna kan skilja sig åt beroende på typ av livsmedel och ingredienser.

Förutom att förstå maten måste man också förstå lagstiftningen och veta var i denna som svaren finns, samt om det är EU-lagstiftning eller nationell lagstiftning man ska titta i. Det kan verka svårt och är tidskrävande för någon som inte är van.

Jag började hittade till regelvärlden genom en anställning hos ett av Nordens då största kosttillskottsföretag, efter att ha arbetat med livsmedel inom restaurang och detaljhandel innan. I cirka två år arbetade jag som märkningsansvarig där och såg vilket behov det finns för de tjänster jag idag erbjuder. Mina tidigare arbeten har gett mig en god insyn i hur företag inom livsmedelsbranschen kan fungera, och även erfarenhet inom hur Sveriges myndigheter arbetar med just livsmedelsfrågor i olika sektorer.

Idag har relabel funnits i drygt fyra år, och jag ser fram emot att hjälpa gamla och nya trevliga kunder i många år till!